Riktlinjer för nätverket för akademiska utbildningar NATU
Följande riktlinjer gäller för nätverket.
- Nätverket benämns ”Nätverket för Akademiska TurismUtbildningar” med förkortningen NATU
Syftet med nätverket är:
- Nätverket är en plattform för samverkan, kontakt, erfarenhetsutbyte och diskussion av aktuella frågor mellan deltagande lärosäten och forskningsmiljöer i syfte att utveckla utbildning, forskning och omvärldssamverkan inom turism.
Nätverket arbetar med:
- Att skapa och upprätthålla en nationell ämnesidentitet bland svenska lärosäten kring akademisk utbildning och forskning om turism
- Att stärka turismvetenskap som ämnesområde i den svenska högskolesektorn
- Att utifrån vetenskapliga grunder tydliggöra turismens plats i samhället
- Att utveckla kvalitetsarbete kopplat till utbildning och forskning
- Att stärka akademiska turismutbildningarnas position i samhället och dessas profil i utbudet av universitetsutbildningar
- Att skapa vetenskapligt starka och attraktiva akademiska turismutbildningar
- Att utveckla kontakter mellan lärare, studenter och alumner på arbetsmarknaden
- Att synliggöra svensk turismforskning genom gemensam publicering, forskningsinformation m.m.
Ett ordinarie NATU-möte genomförs varje år (ämneskonferens för turismvetenskap och närliggande ämnen med fokus på utbildning, forskning och omvärldssamverkan inom turism). Därtill kan specialinriktade möten anordnas om anledning finns.
Varje kalenderår är ett lärosäte ordförandelärosäte. En person på det lärosätet är ordförande. Ordförandelärosäte och ordförande väljs vid det föregående årets ordinarie NATU-möte.
En arbetsgrupp etableras bestående av ordföranden året före, den avgående ordförande samt den inkommande ordförande samt övriga som anmäler intresse. Arbetsgruppen arbetar med aktuella frågor från årsmötet samt frågor som dyker upp under året utifrån inspel och diskussioner mellan medlemmar i nätverket eller genom kontakt med intressenter utanför nätverket.
Ytterligare arbetsgrupper kan bildas utifrån särskilda aktuella frågeställningar.
Ett NATU-kontaktregisterska finnas. Dels som bekräftar vilka lärosäten och personer som är medlemmar, dels för att kunna göra utskick till gruppen. NATU tillämpar en generös tolkning om vem som får vara med i nätverket. Om det uppstår tveksamheter om vilka som får vara med avgör ett ordinarie NATU-möte frågan.
Ordförandelärosätet och dess ordförande har i uppgift att:
- hålla kontaktregistret uppdaterat.
- själv eller i samarbete med annat lärosäte i nätverket upprätthålla nätverkets webbsida (för närvarande www.natu.se).
- planera och genomföra ordinarie NATU-möte.
- om möjligt stimulera till extra möten under året efter resurskapacitet (t.ex. specialinriktade möten om UKÄ-utvärdering, utvärdering av forskning och forskarutbildning, aktuella frågor kring forskningsfinansiering mm).
- motta remisser från det omgivande samhället, informera om remissförfrågan i NATU-gruppen samt försöka initiera att remissvar skrivs. (Om inte resurser finns föreligger inget krav att remissvar skrivs, dock är det viktigt att NATU-gruppen är informerad om lägesstatus).
- föreslå nästkommande års ordförandelärosäte samt ordförande vid ordinarie NATU-möte. (Det är en fördel om ordförandeskapet roterar bland alla lärosätena, även om ingen kan tvingas att ställa upp).
Riktlinjer antagna vid NATU-mötet vid Linnéuniversitetet 21 oktober 2016.